Обратный звонок

Оставьте номер своего телефона, и мы перезвоним вам !


Имя:
Телефон *:
Код безопасности *:


Поля с * обязательные к заполнению
Подписка на новости

Чи є розробка дизайну творчою діяльністю?
ДИЗАЙН

Чи є розробка дизайну творчою діяльністю?

«Можуть  дизайнери і художники стати одним цілим?» безсумнівно. Багато дизайнерів також є художниками та навпаки. Однак вони використовують різні інструменти і виконують різні завдання та функції і на це є різні причини. Дизайнери виконують роботу за певним призначенням, як правило, щоб покращити умови для користувачів і клієнтів. В якісно виконаній роботі важко знайти зміни, внесені дизайнером. Ціль подібних змін є підвищення зручності використання, а не естетичність і унікальність (хотя візуальні ефекти дизайну часто надаються приємним бонусом).

 

Мистецтво не має на меті і не вирішує проблем. З його допомогою людина розкриває свої можливості.

Дизайн і мистецтво задовольняють дві різні потреби двома різними способами. Тем не менш багато  дизайнерів в кінцевому результаті створюють твори мистецтва, замість дизайну. Сайти по дизайну, такі як Dribbble, періодично видають художні роботи, а не об'єкти дизайну. За традицією зовнішній вигляд дизайну привертає більше уваги, ніж його функціональність.

В визначенні роботи дизайнера постійно відбувається плутанина. Чому мистецтво часто прирівнюється до дизайну?

Причина, в якій дизайнери захоплюються мистецтвом, а не дизайном, полягає в бажанні реалізувати творчий потенціал у роботі. Креативність з її необмеженими можливостями та естетичним захопленням — це те, про що мріють дизайнери в світі фіксованих обмежень, встановлених систем дизайну та набору «кращих практик».

 

Однак внесення елементів креативності в процес створення дизайну не передбачає його повного перетворення в твори мистецтва. Більш того, коли дизайнери намагаються бути креативними заради  креативності, об'єкт має велике значення. Творчій  підхід до дизайну все ускладнює.

Розробка дизайну є творчою діяльністю. Однак не варто прагнути до створення художнього твору або намагатися виразити себе в роботі. Про це розповімо трохи пізніше. Креативний аспект дизайну не виходить із спроби вийти за рамки,  або змінити стиль ради того, щоб виділитися серед інших.

 

Більше того, одна із самих розповсюджених проблем дизайнерів — це прагнення  до впровадження  інновацій  ради інновацій, або необхідність додати творчий елемент до проблеми, яку потрібно вирішити, виключно з додаванням цього елемента. Часто ці прагнення не виправдані, оскільки спроби створити відмінний художній образ, як правило, приводять до втрати змісту.

 

З цієї причини багато смартфонів виглядають і функціонують одинаково, а популярні додатки схожі на інші.

“Виявляється тенденція усталеності від додатків. Користувачам набридло шукати від одного додатка до іншого та вчитися використовувати новий інтерфейс після скачування нового додатка».

Можливо, деякі вважають, що в продуктах дизайну «відсутня креативність». Однак завдяки таким елементам ці об'єкти досягають призначеної цілі.

 

Згідно дослідженням, зміни раді самих змін шкодять об'єкту дизайну. У користувачів виникають труднощі при спробі скористатися продуктом або додатоком, тому що творчі новинки ускладнюють використання. Згідно з дослідженням, «невідповідність» знаходиться у другому місці в списку помилок при проектуванні програмного забезпечення:

“ запам'ятайте правило двійного “D”: відмінності складні. Якщо очікування користувачів, пов’язаних з поведінкою додатків і отриманням доступу, не виправдані, то виникає недорозуміння і неприємність, а також підвищується когнітивна навантаження, оскільки люди намагаються розібратися в проблемі». Приведемо порівняння зі створенням стула, у якого відсутнє сидіння. Так, це новинка, але не дуже корисна. Саме таким чином креативність може все зіпсувати.)))

Поперед усього варто враховувати дві категорії: оновлення і практичність.

Якщо створений об'єкт унікальний, але не практичний, то його можна назвати об'єктом творчості. А якщо створений об’єкт корисний, але не унікальний, то він відноситься виключно до “статус-кво.” Дизайн потрапляє під визначення статус-кво, оскільки його ціль полягає у вирішенні проблеми. Сама проблема, як правило, полягає в тому, що креативність проявляється в процесі роботи, а не в реалізації. На головних сторінках таких сайтів, як Dribbble або Behance , красуються яскраві, унікальні та чудово виконані роботи.  Незважаючи на те, що ці сайти рекламують себе як місце для пошуку дизайнерів, багато з представлених там робіт є об'єктами мистецтва, а не дизайну.

Якщо створені об'єкти унікальні і корисні, то їх можна назвати креативними.

1. Що робить роботу унікальною. Визначити унікальні ідеї або роботи можна в узгодженні з встановленою нормою або статус-кво.

Люба відмінність від звичайної норми є унікальною. Це означає, що для створення об'єкта творчості потрібна наявність встановлених норм, серед яких він буде виділятись. Креативність не може розвиватися без рамок або правил. Для того, щоб стати креативним дизайнером, потрібно четько визначити рамки для роботи.

Дизайнери, що створюють цифрові продукти, працюють у встановлених і легко визначених рамках. Наприклад, обмеження програмного забезпечення: розмір екрану, визначальна потужність, можливості операційної системи чи мережі, а також обмеження на розробку системи. Не варто кидати виклик встановленим принципам і системам, щоб бути креативним. Достаточно використовувати інноваційний підхід до справи. Ці рамки не обмежують творчість, а стимулюють її. Вони допомагають дизайнерам прийняти кращі з можливих рішень, не заспокоюючись про такі речі, як кращі практики, встановлені взаємодії або очікування користувачів дизайну. Ці проблеми вже вирішені, і дизайнери можуть скористатися готовими рішеннями, а також знайти інші способи впровадження креативності в роботу.

2. Що робить дизайн корисним.  Повторюсь: при створенні креативного об'єкта варто враховувати не тільки оригінальність, але і корисність.

Корисний об'єкт виконує встановлену мету. Створення об'єкта без цілого або чотирьох параметрів — це швидше мистецтво, ніж дизайн. Дизайн не має цілеспрямованого характеру, однак неможливо виконати ціленаправлену роботу без знань про те нащо вона виконується. Перед тим як перейти на стадію реалізації, потрібно визначити точну ціль для створюваного об'єкта. Даже незначні атрибути дизайну впливають на його відносини з користувачем. Це означає, що кожен аспект дизайну також має певну мету.

Об'єкти, що складаються з окремих компонентів, які доповнюють головну ціль цього об'єкта, є прикладами гарного дизайну. Комп'ютер і смартфон, машина і годинник — все це ретельно розроблено не тільки з урахуванням естетично приємного зовнішнього вигляду. Будь-яка деталь виконує певну функцію, що допомагає досягти головної цілості самого об'єкта. Це приклади корисного дизайну.

 

Поєднання унікальності та користі

Для створення корисного об'єкта з унікальними елементами або атрибутами необхідно знайти баланс між корисністю та унікальністю. Для внесення творчих елементів у дизайн визначте проблеми, які потрібно вирішити, а також доступний набір інструментів, а потім подивіться, що можна зробити.

Tinder є відомим прикладом. За основу взята концепція додатків для знайомств, а також додана жорстка прокрутка вправо або вліво. “Прокрутка для визначення інтересу” була швидкою інновацією, оскільки люди вже використовували цей елемент на пристроях. Однак таке застосування повністю змінило представлення про взаємодію в мобільних додатках.

Аналогічним чином, жорсткі прокрутки використовуються в приложенні “Clear”, щоб запростити управління списком справ. Додаток отримав безліч нагород і привернув увагу дизайнерів і розробників. Повторюсь: ця взаємодія не була новинкою. Додаток просто використовував існуючий жорсткий для виконання дій, які не виконуються в більшості програм.

Щоб стати креативним дизайнером, не потрібно впроваджувать  мистецтво в кожну свою роботу.

«Для успішного функціонування дизайну не потрібна краса. Однак подібним чином можна сказати, що йому не потрібен приємний смак, щоб підтримувати наше життя».

disigner 2024-05-08 в 17:58 49 0
Теги материала



Всего комментариев: 0
avatar